KIES KEURIG! Zelfvertrouwen kan je immers niet kopen.

Straks is er voor heel wat 12-jarigen het vormsel. Maar eerst nog vlug een school kiezen.

Een school kiezen??? U bedoelt een studierichting. Een opleiding waar je als 12-jarige je hele leven zal op bouwen. Een moeilijke keuze? Echt niet! Reeds heel wat ouders vroegen mij advies i.v.m. de studiekeuze van hun zoon of dochter. Dan vertellen ze me het verhaal van hun kind. Rapporten en cijfers passeren de revue. Op het einde van het verhaal betrekt dan meestal het gezicht van de ouder(s). Met vragende, soms angstige blik staren ze me aan: “En?” ; een studieadvies geven is heus geen diagnose stellen die de toekomst van de leerling vastlegt. Het is de wijze waarop de leerling succes zal kennen in zijn/haar opleiding die het succes in leren en leven zal bepalen.  Wie met graagte een opleiding volgt en daarbij succesvol is, krijgt zelfvertrouwen. En… zelfvertrouwen is iets wat je opbouwt tijdens je middelbare schooltijd. Als je 30  of 40 bent, dan kan je daar uit putten, alsof het een bron is. Het rare aan zelfvertrouwen is: het is nergens te koop.

Wat is de beste studiekeuze? Mijn antwoord is er eentje in 2 stappen:

  • Stap 1: Kies een opleiding die aansluit bij wat uw zoon bezighoudt. Is het een boekenwurm, een creatieve duizendpoot, een knutselaar, een denker, een museumbezoeker, een ravotter, een legotechniekfanaat, een onderzoeker van gesteenten in de tuin… Kies een opleiding  die aansluit bij wat uw zoon nu bezighoudt.
  • Stap 2: Kies nu het niveau van die opleiding. En ik durf het zeggen. Ook in het VTI zijn er opleidingen: van heel praktisch tot heel abstract en theoretisch. Wat er het best bij uw kind past? Laat je daarvoor informeren bij de leraren van het vorige leerjaar.
DSC_8489
ASO, TSO, BSO? Kies op basis van het talent van uw kind. En… verzorg de voedingsbodem. Foto: thdk.be

En wat met de schotten tussen ASO? TSO? BSO? of BUSO? Daar is niets mis mee. Of toch: sommige mensen vinden dat een kantoorjob nog altijd hoger aangeschreven staat dan een uitvoerende job in een bedrijf. Wat we vinden van dit soort gedachtengang? Willen we daar veel woorden aan verspillen? Wel neen. Samenvatten in één woord? Of toch twee? NOGAL ENG!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s