Wat als? Een journalist opduikt, een microfoon onder onze neus duwt en vraag: En? Wordt er in het VTI gepest?

10885191_375084712662557_2101568925181932659_n
Foto: silmaja

Wat als een journalist onverwacht opduikt, een microfoon onder onze neus duwt en vraagt: Wordt er in het VTI gepest en zo ja, wat doen jullie daaraan?

Ons antwoord?

Beste journalist

De ideale wereld is bevolkt door adonissen en fotomodellen. Fantastisch.  Dat wordt er ons elke dag mediagewijs goed ingepeperd. Voor de jongeren ligt de lat hoog! Wist je dat voor hen een opkomende jeugdpuist al een trauma is.
Gezinsdrama’s worden op jullie pagina 4 op smeuïge wijze geserveerd. Nestwarmte is geen evidentie meer. Gezinsdrama’s creëren angst. Ik zie weinig waardering voor “het leven zoals het is” in de gezinnen. Jongeren willen zich geborgen weten.

In jullie nieuwsberichten is het alle dagen crisis. Al jullie grafieken zijn dalend. Jongeren moeten hun toekomst nog opbouwen. Jongeren moeten (aldus de media) de bagger van de generaties voor hen opruimen. Ga er maar aan staan.

Elke week bij het verschijnen van de weekendbijlages bij de kranten, worden nieuwe trends geboren. Jongeren willen “in” zijn. Maar een extreme make over, élké week?

En daar zijn dan jullie pseudo-wetenschappelijke artikels. Microgolfpotjes? Gevaarlijk. Geverniste meubels? Kunnen je hormonenhuishouding in de war brengen? Weg ermee. Buiten! Jullie zijn specialist in het vermorzelen van zekerheden. Sommige jongeren zijn wanhopig op zoek… naar zekerheden.
In jullie bijdrages over opvoeding dwepen jullie met “compromissen sluiten” en onderhandelen. Jongeren willen echter duidelijkheid.  Duidelijkheid schept rust.
Een nieuw hot item: voeding. Jongeren zijn goede klanten van “de boekskes”. Ze dwepen met hun idolen, met magerzucht flirtende modellen en  zich op hun oneindig langen benen voortbewegend van het ene dieet naar de andere depressie. Onze leerlingen zijn pubers. Hun lichaam heeft energie nodig. En nobody is perfect!

Dan hadden we het nog niet over de hypocrisie van de media: op bladzijde twee én drie een verkettering van de blote-billenaffiche van de E3-prijs en ietwat verder dames gekleed in niemendalletjes (vroeger kon je met een lingerieset een volledige fiets kuisen, nu kan je er enkel nog je bel mee oppoetsen, sakkert mijn oma wel eens.) . De hormonenhuishouding wordt te pas en te onpas dooréén geschud.

Zelfs programma’s als “Iedereen Beroemd!” begeven zich op het randje. Wat is er mis met mensen die geen tafelspringer zijn, die met passie hun hobby beleven, die elkaar gewoon reeds 50 jaar graag zien…? Ze wijken af van de norm. Al te vaak worden ze  afgeschilderd als weirdo’s.
Dan zijn daar nog de “radicalisering”, de inbraakgolven…  . Jongeren zijn onzeker. Ze worden bang gemaakt. Bang om te leven.

Beste journalist: als er in het VTI gepest wordt, dan is het al te gemakkelijk om de school met de vinger te wijzen. Vandaar een wedervraag. Heren en dames van de media, wat hebben jullie al gedaan om het pesten te voorkomen? Wat kunnen we samen doen? Hallo? Hallo?

Jongeren zoeken houvast. Waarden en normen, waar ze hun leven kunnen op enten. Heel wat heilige huisjes met in hun zog, dé gezagsdragers van vroeger, zijn gekapseisd. De media hebben zich welwillend laten kapen door economen en bedrijfsgoeroes .   Jongeren moeten het meer dan vroeger allemaal zelf bedisselen. Onzekerheid: de voedingsbodem voor pesterijen.

De kentering is er. Een aantal jaren geleden nestelde zich een nieuwe trend in onze contreien: vintage. Vintage kleren, vintage meubels, vintage opvoeding. En dat, beste journalist. Daar houden we in het VTI van. Dat duurzame. Dat kwaliteitsdenken. Dat tikkeltje conservatief zijn in waarden en normen. We durven, beste journalist, zelfs beweren dat dit onze school groot gemaakt heeft.

Vintage opvoeding, haalt de waarden van vroeger van onder het stof en stopt ze in een eigentijds kleed.

Wat wij doen om pesterijen te voorkomen? Onze stijl!

 • Inzetten op het welbevinden. We profileren ons als heel aanspreekbaar.
 • Vaste jaaropvoeders, vertrouwensfiguren voor de leerlingen. Er zijn heel veel informele contacten, er worden heel wat schouderklopjes uitgedeeld.
 • Wekelijks leerlingenoverleg. Door de jaren heen bouwden we een sterke zorgexpertise op.
 • Leraren, meesters in hun vak, zetten in op het talent van de leerlingen.
 • Aandacht voor orde en discipline. De disciplinaire onderstroom zorgt voor duidelijkheid.
 • Onze base-line: “Jouw Talent, Onze Passie”. Inzetten op talent, maakt niet alleen sterk. Het maakt leerlingen weerbaar.

En als er gepest wordt?

 • Herstelgericht werken: confrontatie van de partijen
 • Klascirkels maken pesten bespreekbaar
 • Pesters leren reflecteren op hun gedrag
 • Weerbaarheidstraining op woensdagnamiddag: Rots en Water
 • We begeleiden én straffen. Wie in de fout gaat wordt begeleid, maar zal ook altijd een straf

In het VTI hebben de leerlingen van de eerste graad een hele maand gewerkt aan antipest-voorstellingen. En het doel werd bereikt. Er werden bij de leraren en de SOVA-trainers (Sociale Vaardigheden) talenten aangeboord waarvan ze zelf niet wisten dat ze ze hadden.

Een overzicht van de vele acties en filmpjes vindt u op de speciaal daartoe ontworpen facebookpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s